Alexander Techniek: De Basis van Beweging

Of je nu wilt werken aan je staande of zittende houding, je piano techniek, je vaardigheden in het spreken in het openbaar, of je techniek tijdens het sporten, we hebben workshops waarin je de principes van houding en beweging leert.

Introductie Alexander Techniek

Houding en Beweging groepsles
In deze lessen zul je de basisprincipes van de Alexander Techniek leren. In een groep van maximaal acht studenten, worden problemen met houding behandeld door een combinatie van hands-on feedback, demonstraties, geleide meditaties, oefeningen, en spellen. Studenten ontwikkelen hun eigen “gereedschapkist” om te werken aan een goede houding, lichaamsbewustzijn, en andere aspecten van beweging. De lessen zijn toegankelijk voor studenten van alle niveau’s, en studenten kunnen naast de zesweekse cursus ook voor privé-lessen komen.

Je kunt je hiervoor inschrijven

Inhoud van de lessen:

– je krijgt inzicht in gewoonten die interfereren met een goede houding en beweging.
– je traint je ruimtelijke bewustzijn en je proprioceptie
– je traint jezelf in “constructieve rust-houding”, teneinde vrijheid of openheid in de nek, schouders, ledematen en rug te verkrijgen.
– e leert de basale mechaniek van goede houding (support?) en beweging te begrijpen
– je leert hoe je patronen van nieuwe gewoonten kunt aanleren, zonder je systeem te forceren

Patrick Johnson SmartbodyDe Alexander Techniek toegepast op hardlopen

Herontdek je natuurlijke manier van bewegen tijdens het hardlopen.
Met de Alexander Techniek leer je een goede manier van hardlopen, waarbij de nadruk ligt op efficiëntie en gemak. Tijdens de Smartbody hardloop-workshop kijken we naar gewoonten die een gemakkelijke en stabiele pas in de weg zitten en we oefenen met het afleren van die gewoonten. Op deze manier voelt leren “gemakkelijk”. Tegelijkertijd leren we bekende fundamentele oefeningen voor het bevorderen van een goede manier van hardlopen. Wij geloven dat hardlopen een zogenaamde “fundamentele activiteit” is – de lessen die je leert door met aandacht hard te lopen, zijn toepasbaar op vele andere activiteiten in je leven, zoals de principes voor een goede houding en beweging.

Onze leraar, Patrick Johnson, deed aan wedstrijden voor de lange afstand voordat hij blessures kreeg aan beide knieën toen hij begin twintig was. Later heeft hij zijn manier van hardlopen herzien en hij geniet nu weer van hardlopen zonder pijn in zijn knieën. Hij gelooft dat hardlopen, mits op de juiste manier, juist goed is voor de gewrichten, pezen en gewrichtsbanden van de voeten en de benen, en dat deze door het hardlopen worden versterkt.
Hardlopers van alle niveau’s, van beginners tot marathonlopers, hebben profijt gehad van de Smartbody hardloop-workshops. Iedereen is welkom.

De Principes van een Goede Manier van Hardlopen:

De ondersteuning van een goede houding
– Een zacht en ontspannen gevoel in hoofd, nek en schouders
– Een lange, brede en stabiele torso
– Vrijdheid van beweging in schouders en ledematen
– Een licht naarvorengeleunde houding
– Subtiel draaidende werking van het middelste en bovenste deel van de ruggegraat

Een compacte, ontspannen pas
– Het zacht neerzetten van de voet onder het lichaam
– Snelle cadans
– Lichte voeten

*Een rustig leerproces *

– Onderzoeken zonder te forceren
– Aandacht voor vorm, bewustzijn en plezier
– Het langzaam opbouwen van goede gewoonten
– Er plezier in hebben!

Bekijk het schema en schrijf je in

Privé-lessen in hardlopen
Je kunt ook privé-lessen nemen.
Email pjohnmail.gmail.com of bel(+31 6 1437 2008) voor een afpsraak.

Ik had het gevoel dat ik sneller en lichter kon rennen. Harlopen zal nooit meer hetzelfde zijn!

Ana Maia
Researcher

Groep zwemmenDe Alexander techniek toegepast op zwemmen

Verbeter je zwemtechniek in een prettige omgeving
Zwemmen is één van de gezondste vormen van beweging – het bevordert kracht, een gezonde ademhaling, bewegingsvrijheid en een goede coördinatie. Echter, veel mensen lopen deze voordelen mis en voelen zich ongecoördineerd in het water. Uit frustratie bewegen ze zich geforceerd door het water, waarmee ze hun slechte gewoonten versterken. Dit leidt tot overmatige spierspanning of blessures. Of ze geven het op, concluderend dat ze toch nooit iets zullen verbeteren.

Dit probleem kan opgelost worden door op een rustige manier in het water aan je gewoonten te werken. Hiervoor heb je een omgeving nodig die rustig, comfortabel en veilig is. Je hebt aanwijzingen nodig die anatomisch kloppend zijn. En je moet je gesteund voelen.

De zwemlessen vinden plaats in een verwarmd ondiep bad, met hands-on aanwijzingen van Stephan van Dijk, gecertificeerd Alexander Techniek leraar, zweminstructeur, en oprichter van Vrijzwemmen, in samenwerking met Patrick Johnson. Je leert om je lichaam lang en breed te houden terwijl je het water je lichaam laat ondersteunen. Ook leer je om niet in paniek te raken of te verstijven als je boven water komt om adem te halen.

Tijdens de workshops ligt de nadruk op:

- Gebruik maken van de ondersteuning van het water
- Het vrij en open houden van de rug, schouders en nek, teneinde het lichaam te stroomlijnen en de spierspanning te verminderen
- Een efficiënte en paniek-vrije coördinatie van de ademhaling
- De fundamentele principes van elke slag

Deze workshops zullen niet alleen je conditie verbeteren, maar ook je coördinatie en je algemene begrip van je lichaam in beweging. Het is aan te raden om meerdere workshops te volgen, zodat je kunt werken aan verschillende zwemslagen.

 

Locatie

Het Therapeutisch Bad, Reade Revalidatie Centrum, Overtoom 283 Amsterdam.
Maximaal aantal deelnemers
10 – Schrijf je op tijd in om je plek te reserveren

Bekijk het schema en schrijf je in

Privé-les Zwemmen
Je kunt ook privé-lessen nemen.
Email pjohnmail@gmail.com of bel (+31 6 1437 2008) voor een afpsraak.

Stefan is een bijzondere en aandachtige docent, hij geeft uitgebreid aanwijzingen, waardoor ik me op mijn gemak voel. Ik zwem regelmatig en heb er veel plezier in om de technieken toe te passen die ik tijdens de workshops heb geleerd. Voordat ik met de sessies begon had ik een stekende pijn in mijn nek – die is nu verdwemen. Ik ben een geluksvogel! Ik voel me jonger, levendiger en nog steeds verliefd op mijn grote passie- zwemmen. Dankjewel!

Clover Jean
Zanger, Cabaretier, Presentator

Anatomie workshopBody Awareness and Anatomy

Truly transforming your body requires a fundamental understanding of what is going on inside. When you know your body, you understand its messages and can more easily steer it in the right direction. For example, an exploration of the hip joint lets you free it up for sitting, walking, and running. Understanding the balance of the head on top of the spine, allows you to keep your head, neck and shoulders relaxed in front of the computer. Demystifying the support of the lower back and spine makes addressing back spasm easier. Improving your overall understanding of your support system frees up your breathing, movement, and even awareness and thinking.

Join us for a multifaceted experiential exploration of your body. You will walk away knowing your body better and feeling great.

 

Content
In these workshops, we learn by moving and experiencing:

- constructive mental cues and imagery
- movement explorations
- hands on feedback guidance
- sculpture and drawing
- multimedia presentations
Each workshop has a specific focus.

Bekijk het schema en schrijf je in