Als kind bewoog je je op een vrije manier. Je nam risico’s met je lichaam en had plezier in simpele dingen. Je was slank, sterk en gelukkig. Is het te veel gevraagd om als volwassene die bewegingsvrijheid en plezier in beweging te hebben?

Deel 1: Het probleem

Help!

Je leven zit muurvast.
Je rug doet pijn.
Het is moeilijk voor je om te ontspannen.
Je zit met een kromme rug.
Het is moeilijk om te genieten van de dagelijkse geneugten.
Je voelt je stijf.
Je doet niet aan sport – te veel blessures en te weinig tijd.
Je lichaam lijkt op slot te zitten.

Je probeert pauzes te nemen op het werk maar je vergeet het vaak. Als je “rechtop” gaat zitten, verstijf je. Je traint en stretcht je rug in de sportschool maar hebt daarna vaak last van stijfheid en pijn. Uiteindelijk kom je met een kromme houding de dag door.

Komt je dat bekend voor?

Wat is er gebeurd?

Pilates-Teachers-Breastcancer-Story2

Als kind bewoog je je op een vrije manier. Je nam risico’s met je lichaam en had plezier in simpele dingen. Je was slank, sterk en gelukkig. Is het te veel gevraagd om als volwassene die bewegingsvrijheid en plezier in beweging te hebben? Wat staat er in de weg om je lichaam opnieuw te ontdekken?

Het probleem is de vooruitgang. Ons comfortabele leven met technologische wonderen heeft een prijs. Onze moderne wereld- onbeweeglijk en gefocusd- zet ons lichaam op slot. Uur na uur zitten we krampachig met kromme rug te staren naar een twee-dimensionaal scherm. Als we niet aan het werk zijn, zitten we vaak in de auto of turen we op onze smartphone. We zijn niet gebouwd om ons lichaam op deze manier te misbruiken en we betalen een prijs daarvoor.

Een snelle oplossing?

En een sta-bureau, ergonomische stoelen, zit-ballen, een groter computerscherm of een RSI reminder programma dan? Die maken je werkomgeving toch gezonder? Ja, maar het zijn druppels op een gloeiende plaat. Ze helpen wel, maar veranderen je omgeving niet fundamenteel – je bent nog steeds gespannen en krampachtig.

Sporten helpt, maar sport kan niet op tegen de rest van je leven. Als je gedurende 12 uur van de dag je lichaam verkeerd gebruikt, dan kom je met een uurtje sport per dag niet aan de kern van het probleem. Bovendien kan sport gevaarlijk verwarrend zijn voor een lichaam dat de gehele dag stil heeft gezeten, voorals als we onvoldoende opwarmen of onze techniek onvoldoende ontwikkeld hebben. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van sport. Maar sport een workouts zijn geen oplossing voor het probleem dat we hier bespreken.

Dan maar gewoon opgeven?

“C’est la vie” zeg je nu misschien. Ik heb nog tientallen jaren waarin ik ongestraft mijn lichaam verkeerd kan gebruiken en daarna ga ik gewoon relaxed met pensioen. Ik kan wel leven met een beetje stijfheid en kromheid. Helaas steken deze problemen de kop op waar ze niet genegeerd kunnen worden. Je moet je ziekmelden wegens rugpijn. Je hebt minder zelfvertrouwen door je slechte houding. Je ingekrompen houding vermindert je creativiteit, je openheid voor nieuwe ideeen en je productiviteit. Je persoonlijke en emotionele leven lijden eronder. Het is een kwestie van eenheid van lichaam en geest. Niet alleen je lichaam is krom en stijf, ook je focus wordt beperkter en je stress niveau gaat omhoog.

Je zou je baan kunnen opzeggen en kunnen gaan jagen en verzamelen in het woud. Maar wellicht is er een manier waarop je je huidige leven kunt voortzetten, maar op een andere manier. Niet door te veranderen wat je doet, maar hoe je het doet.

Deel 2: de oplossing

Practising-sitting-posture

Stel je de oplossing voor.

Stel je voor dat je je dagelijkse activiteiten opnieuw vormgeeft – dat je de manier waarop je je beweegt verandert terwijl je doorgaat met je dagelijkse leven. Dat je leert hoe je de neerwaartse, naar binnen gerichte neigingen kunt herkennen en overkomen. In plaats van te verstijven of te verkrommen, leer je de natuurlijke lengte van je ruggegraat te gebruiken, je torso open te houden, gemak en beweeglijkheid in je spieren te behouden en een open aandachtsveld te hebben – ook als je achter de computer zit, je tegenover een volle zaal moet spreken of tegenover je baas zit. Je leert om onder alle omstandigheden een open houding te houden.

Veranderen is moeilijk,

Dit is wel een uitdaging. Veel van onze slechte gewoonten zijn onbewust. Je merkt ze pas op als je ergens in je lichaam pijn krijgt of als iemand een opmerking maakt over je slechte houding. Je bent wellicht compleet vergeten hoe het voelt om je vrijelijk te bewegen en wat anatomisch correct is. De meeste van ons hebben geen idee wat het betekent om je lichaam op een juiste manier te gebruiken en hoe we onszelf kunnen verleiden om dat te doen.
Het is ook gemakkelijk om de uitdagingen van het modern leven te onderschatten. Op een juiste manier achter de computer zitten is zowel een lichamelijke als een geestelijke inspanning. Je moet leren om een gezonde respons op een ongezonde omgeving te ontwikkelen, uur na uur en dag na dag. Je moet rechtop blijven terwijl alles om je heen je naar beneden trekt. Je moet open blijven terwijl je omgeving probeert je op slot te zetten.

Dus hoe doe je dat?

Het is moeilijk. Maar klinkt het ook niet uitdagend? Wat zou je nodig hebben om het aan te gaan?

Je hebt motivatie, discipline, intelligentie, creativiteit en toewijding nodig, en dat gedurende langere tijd. Je moet weten wat je doet, wat de uitdagingen zijn, waarom je het doet en hoe je het doet. Net als een goede leider, moet je de wijsheid en moed hebben om ook bij tegenslag door te gaan- om zelfstandig te zijn maar niet bang om hulp te vragen. Net als een goede kunstenaar moet je eerlijk zijn tegenover jezelf en het onbekende opzoeken. Sluipweggetjes zijn er niet.

. . . Op een juiste manier achter de computer zitten is zowel een lichamelijke als een geestelijke inspanning.

Als je deze weg wilt inslaan, heb je ook hulp nodig. Een expert die deze uitdaging op een multi-dimensionele manier wil aangaan. Je hebt een Alexander techniek docent nodig.

Met een Alexander techniek docent onderzoek je je gewoonten in je houding, je spierspannning en je reactiepatronen – werkend aan dagelijkse activiteiten zoals zitten, staan, spreken en werken aan de computer. De Alexander techniek docent herinnert je eraan hoe het is om op een open en vrije manier te bewegen, door hands-on feedback, uitleg en tips. Samen met je docent duik je in je psychosomatische ??? leven en vindt je oplossingen.

Tussen de lessen door oefen je met wat je hebt geleerd- het loslaten van spanning en het aanleren van een gezonder bewegingspatroon. Naarmate je meer lessen hebt gehad, wordt je eigen proces subtieler en krachtiger, ook wanneer je geconfronteerd wordt met de uitdagingen van het moderne leven. Je begint zelfstandig te exploreren en te groeien en je gaat je op een andere manier verhouden met de wereld om je heen. Op den duur merk je dat je aanvankelijke problemen – chronische pijn, stress, kromme rug – langzaam wegtrekken en dat er een vrijere versie van jezelf is ontstaan.