Er zijn geen binnendoorweggetjes voor het verkrijgen van het lichaam dat je zou willen hebben, maar de weg daar naartoe kan inspirerend zijn. En je hoeft die weg niet alleen af te leggen – het is zelfs aan te raden het niet alleen te doen.

We denken graag dat we zelf de problemen met ons lichaam kunnen oplossen – die zere rug of kromme houding. We proberen rechtop te zitten zonder stil te staan bij de oorzaken van het probleem. We herhalen een oefening oneindig vaak zonder onze zwakheid echt aan te spreken. Misschien proberen we wel wat hulp te krijgen- een boek, een video of een anonieme groepsles in de sportschool. Maar vaak is dit niet genoeg. We voelen ons goed na de workout en leren het één en ander, maar komen niet toe aan de kern van het probleem.

De meeste lichamelijke problemen gaan niet weg met een “algemene” aanpak. Je sterke en zwakke punten zijn uniek voor jou. Je hebt individuele feedback nodig van iemand die precies weet wat je lichaam nodig heeft.

Pilates-teacher-trainingAls je een goede Pilates docent vindt, zul je zien dat je plotseling dingen kan doen die je niet voor mogelijk hield en dat je met sprongen vooruit zult gaan. Het is te vergelijken met het moment waarop iemand je computerprobleem in 30 seconden oplost, nadat je zelf urenlang hebt geprobeerd de boel weer aan de praat te krijgen. Je zou haar wel willen omhelzen. Er gaat niets boven geindividualiseerde hulp van een expert.

Waarschijnlijk ben je zelf een expert in een aantal dingen. Misschien ben je een consultant, advocaat, docent, psycholoog of designer. Je bent bekend met de aanvankelijke verwarring en frustatie van je klanten, opgevolgd door een dankbare verwondering als je de kern van het probleem snel en efficient hebt aangepakt. Dat zijn mooie momenten.

Een goede Pilates les geeft je dat gevoel van dankbare verwondering. Probeer een studio te vinden waar de groepen klein zijn en de docenten je observeren, tegen je praten en je aanraken. Waar de docenten en studenten er goed uitzien – gracieus, rustig, beweeglijk en sterk. Waar een sfeer hangt van toewijding en kennis van Pilates. Waar er ruimte, tijd en expertise is voor de individuele feedback die je nodig hebt.

Kortom, zorg ervoor dat je experts om je heen hebt en laat hen je helpen.