Een gedegen opleiding tot Pilates docent maakt je een ander mens. Je bent fitter dan je je ooit had kunnen voorstellen en je hebt een diep inzicht in hoe je kunt lesgeven aan verschillende doelgroepen. Het verandert je leven.

Allerlei opleidingen tot Pilates docent beweren dat ze dit soort resultaten kunnen garanderen. Uiteindelijk zijn er echter maar weinig opleidingen die hun claims kunnen waarmaken. Sommigen duren niet lang genoeg, of zijn niet intensief genoeg, om echte verandering te kunnen bewerkstelligen. Anderen bieden tips, trucs of formules maar gaan niet echt diep in op de kunst van Pilates. Veel opleidingen worden gerund door grote organisaties die geen persoonlijke aandacht kunnen bieden. Sommige andere opleidingen worden verzorgd door mensen die slechts een oppervlakkig begrip van Pilates hebben. En op veel opleidingen leer je niet hoe je moet lesgeven – hoe je kunt werken met echte klanten en in reeële situaties.

Om je te helpen een goede opleiding te kiezen, hebben we een lijst met nuttige vragen samengesteld. Deze vragen kun je stellen aan de docenten van de opleiding, aan mensen die recentelijk zijn afgestudeerd, of aan jezelf als je je verdiept in het programma van een opleiding. Waar je ook terecht komt, deze vragen zullen je begeleiden naar een uitstekende opleiding.

Heeft het programma een persoonlijke aanpak?

We kunnen het belang van persoonlijke aandacht en hands-on feedback niet genoeg benadrukken, zowel tijdens je eigen workout als tijdens het werken met klanten. Deze feedback moet tijdens jouw persoonlijke proces met grote regelmaat gegeven worden door een master teacher trainer met jarenlange ervaring. Op dit soort momenten werk je aan je persoonlijke ontwikkelpunten en vragen. Je werkt aan precies datgene wat relevant is voor jou persoonlijk. Het is misschien verleidelijk om te denken dat het voldoende is om alleen lezingen bij te wonen, een boek door te werken, en een paar sessies met een goeroe te volgen, maar dat is gewoon niet zo. Onpersoonlijke opleidingen kunnen jouw persoonlijke gewoonten en zwakheden – in je manier van lesgeven en in je manier van bewegen- niet aanpakken. Bovendien hebben onpersoonlijke opleidingen een “one size fits all” benadering, waardoor je uiteindelijk gaat behoren tot een groep docenten die allemaal op dezelfde manier lesgeven. Eén-op-één contact met je docent moet onderdeel uitmaken van het lesprogramma, zodat je je vorderingen in de gaten kunt houden. We hebben “horrorverhalen” gehoord van leerlingen die gedurende de gehele opleiding dachten dat alles goed ging, om uiteindelijk te zakken voor het examen. Het is noodzakelijk dat je gedurende je opleiding regelmatig feedback krijgt over je vorderingen.

Leer je tijdens je opleiding het complete repertoire aan klassieke Pilates oefeningen?

Een goed opleidingsprogramma behandelt het volledige repertoire aan oefeningen die Pilates zelf heeft ontwikkeld. Het opleidingsprogramma zou zelfs verder kunnen gaan door ook innovaties en variaties te behandelen, maar de kern moet in ieder geval aanwezig zijn. Gaat het opleidingsprogramma ook diep in op de moeilijkere oefeningen? Blijft het programma trouw aan de essentie van Pilates? Als je hier niet zeker van bent, vraag het dan na bij mensen om je heen. We kennen Pilates docenten die zelfs na intensieve training en ervaring met lesgeven nog gaten hebben in hun repertoire. We willen hiermee niet zeggen dat een opleidingsprogramma klakkeloos moet nadoen wat Pilates deed of zei. Een dergelijke aanpak zou al snel gedateerd en weinig inspirerend zijn, en als een formule gaan aanvoelen. Maar uiteindelijk doceer je wel Pilates, en niet één of andere onduidelijke verzameling aan bewegingen.

De redenen achter de oefeningen en de onderlinge verhoudingen – worden deze uitgelegd?

Bij Pilates gaat het niet alleen om de vorm. Achter elke oefening zitten principes. De oefeningen bouwen op elkaar voort. De één vloeit voort uit de ander, zodat je kracht en vaardigheid ontwikkelt die je op vele activiteiten kunt toepassen. Dit is de reden dat Pilates je lichaam fundamenteel verandert. Vraag je docenten hoe de oefeningen met elkaar in verband staan en hoe ze een geïntegreerd geheel vormen- en let dan op of ze antwoorden op een gepassioneerde, intelligente manier. Een opleidingsprogramma moet er ook voor zorgen dat de oefeningen niet met geheimzinnigheid of vaagheid omgeven worden – er moeten bij de leerlingen geen gevoelens blijven hangen over het waarom van de oefeningen. Aan het einde van je opleiding, moet je weten waarom. Je hebt heel veel duidelijkheid nodig als je eenmaal werkt met klanten, dus een helder inzicht in de onderliggende principes van Pilates is essentieel. Veel opleidingsprogramma’s hebben een component anatomie; is dit een lijst van spieren en botten die je moet onthouden, of wordt dit onderdeel gegeven op een interactieve, toegepaste manier waardoor je een basaal begrip van het bewegende lichaam ontwikkelt?

Is het programma fysiek uitdagend en brengt het je verder dan je dacht?

Een goed opleidingsprogramma vereist volledige toewijding; je lichaam zal fundamenteel veranderen. Aan het einde van een goed programma, kun je dingen waarvan je niet wist dat je ze ooit zou kunnen. Je houding, spierkracht, bewegelijkheid, balans en algemene vaardigheden zullen enorm verbeteren. Een goed programma inspireert je om verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen, om trouw naar de lessen te komen en ook privé-sessies te nemen. Als het opleidingsprogramma te kort of te sporadisch is, zul je niet echt veranderen. Wees er zeker van dat je jezelf niet voor de gek houdt.

Zijn de docenten bewegingsexperts?

Train met de docenten voordat je een aan een opleidingsprogramma begint, en observeer ze goed. Brengen ze dat wat ze doceren in de praktijk? Inspireert het je om te leren wat zij doen, om te leren bewegen zoals zij bewegen? Deze mensen zullen je rolmodellen worden, en als het goed is zullen ze je inspireren gedurende vele maanden. Kies daarom zorgvuldig.

Biedt het programma een holistische, practische en flexibele benadering voor het werken met klanten?

Je toekomstige klanten zullen mensen zijn met verschillende wensen en behoeften. Om deze reden moet je leren hoe je flexibel en creatief kunt zijn in je lessen. Een goed programma leert je diverse manieren om Pilates toegankelijk te maken voor verschillende soorten mensen. Het leert je hoe je je leerlingen kunt uitdagen, zonder dat het te veel voor ze wordt. Het leert je om praktische en effectieve verbale en hands-on suggesties te gebruiken. Het allerbelangrijkst is dat het programma je leert hoe je je eigen suggesties kunt ontwikkelen. Deze creatieve vaardigheid vormt de ware de kunst van het lesgeven in Pilates en slechts de beste opleidingen weten hoe ze deze gave kunnen cultiveren.

Leer je om op een veilige en realistische manier met blessures om te gaan?

Pilates is geen fysiotherapie. Een klant met een gevaarlijke blessure of aandoening moet allereerst aan de slag met een fysiotherapeut. Deze kan de aandoening beoordelen, behandelen en duidelijk maken welke bewegingen vermeden moeten worden. Een opleidingsprogramma zou niet de pretentie moeten hebben dat het jou fysiotherapeutische behandelingen voor blessures bij kan brengen. Blijf ver weg van opleidingen die claimen dat ze je dit kunnen leren.
Pilates helpt het genezingsproces door de balans in het lichaam te herstellen. Een dergelijke holistische aanpak zal elk genezingsproces bevorderen en ondersteunen. Een geblesseerde klant zal alleen van deze voordelen profiteren als de docent weet hoe hij of zij op een veilige manier met de blessure kan werken. Een goed programma leert je hoe je dit moet doen.

Vind je de docenten en de studio inspirerend?

Als je een opleiding tot Pilates docent gaat volgen, zul je honderden uren doorbrengen in de studio met je docenten. Je studio voelt op een gegeven moment aan als je tweede thuis. Je wilt dus dat je geïnspireerd bent door wat erin de studio gebeurt, en je wilt je ermee verbonden voelen. Je wilt dat je vragen kunt stellen aan je docenten, en dat je kunt zien hoe zij hun kunsten in de praktijk brengen. Zelfs op onbewust niveau leer je van mensen, gewoon door in de studio aanwezig te zijn. Je zult de kwaliteit van het werk observeren, de sfeer inademen, en willekeurig verschillende dingen oppikken. Sommige studio’s bieden de mogelijkheid om extra lessen volgen als je dat wilt, en je weet dan zeker dat ze consistent zijn met het opleidingsprogramma.

Biedt het programma voldoende tijd en ruimte voor feedback van experts, op een toegankelijke manier?

Het belangrijkste wat opleidingsprogramma kan geven aan haar leerlingen, is tijd. Tijd om te leren, tijd om te oefenen, tijd voor feedback. Tijd om de sfeer in je op te nemen. Sommige opleidingen bieden niet het aantal uren dat nodig is om echt te groeien en te leren. Er is dan onvoldoende tijd voor training, feedback, observatie en oefenen. Sommige opleidingen hebben een marketing gericht op mensen die niet 100% ervoor gaan, of hebben beperkingen in de locatie en de beschikbaarheid van de docenten. Wat ook de reden mag zijn, laat je niet wijsmaken dat er shortcuts zijn in het leerproces. Die zijn er eenvoudigweg niet.

Leert het opledingsprogramma je hoe je na je opleiding verder moet leren?

Hoe goed en compleet je gekozen programma ook is, je zult nog steeds veel te leren hebben als je de opleiding verlaat. Je opleiding is eigenlijk slechts het begin van je leerproces. Na afloop van je opleiding zul je terechtkomen in het echte leven van werken met klanten, in vorm blijven, je eigen stijl ontwikkelen, en uiteraard geld verdienen. Een goed opleidingsprogramma met veel persoonlijke aandacht kan het begin zijn van een levenlang leren en groeien. Kijk naar afgestudeerden van de opleidingen en spreek met hen. Groeien en leren zij nog steeds? Zo ja, dan zit je goed.

Over ons

Sinds 2008 runnen we een docentenopleiding met veel persoonlijke aandacht in onze Smartbody studio in Amsterdam. Wij streven ernaar al de hierboven genoemde doelen te verwezenlijken in de opleiding. Als je graag meer informatie zou willen over de opleiding, of als je gewoon even je doelen en wensen wilt bespreken, dan kun je ons altijd even bellen.

Meer over de Smartbody docentenoplieding

Site by Alsjeblaft!