Je hebt besloten dat je Pilates wilt doen. Wat kies je- privé of groepslessen? Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst uitleggen wat je kunt leren bij Pilates.

Je hebt besloten dat je Pilates wilt doen. Je zit de hele dag achter je computer, wat slecht is voor je lichaam. Je hebt een slechte houding of je spieren zijn zwak. Je voelt je met de dag ouder worden. Je zou graag de voordelen genieten van Pilates – een betere houding, een rug die pijnvrij is, meer energie, sterkere spieren. Maar je hebt een druk leven en je wilt efficiëntie, zowel qua tijd als qua geld. Dus wat kies je: prive- of groepslessen? Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst uitleggen wat Pilates je leert, en de vergelijking maken met een “gewone” workout in de sportschool.

Een “gewone” workout richt zich meestal op het kweken of rekken van spieren of het opvoeren van je hartslag. Je traint bijvoorbeeld met gewichten, rent op de loopband, doet lunges, de plank, en sit-ups. Hiermee behaal je je doel, want dat doel is simpel je spieren worden sterker, je krijgt meer bewegingsvrijheid en je voert je hartslag op.

Pilates is anders. Bij Pilates werk je aan je coördinatie, stabiliteit, houding en het weglaten van slechte gewoonten die je belemmeren. Deze patronen zijn subtiel aanwezig en moeilijk bij jezelf op te merken. Inderdaad zullen je spieren sterker worden bij Pilates en je bewegingsvrijheid toenemen, maar daar gaat het niet echt om bij Pilates. Het gaat bij een goede “teaser” veel minder om kracht dan mensen over het algemeen denken. Het gaat om het activeren van de juiste spieren zodat je je lichaam kan buigen zonder daarin stijf te worden, waarbij de ruggengraat en benen lang blijven en actief zijn zonder te veel spierspanning. Het gaat hier om subtiele, krachtige skills die hun invloed hebben op alle aspecten van je leven. Met andere woorden, een goede “teaser” is in ieder geval geen sit-up.

Helaas zijn de meesten van ons geen geboren bewegings-experts. Als we geconfronteerd worden met een fysieke taak die we niet kunnen volbrengen, dan reageren we over het algemeen met een “push harder” instelling. Als we ons niet sterk genoeg voelen dan zetten we nog even een tandje bij. Als we niet genoeg bewegingsvrijheid hebben, dan doen we hetzelfde. Dit werkt misschien bij het trainen met gewichten, met stretchen, spinning en sit-ups, maar niet bij Pilates of bij het vergroten van je lichaamsbewustzijn in het algemeen. En het energieke lichaam en de goede houding waar je naar op zoek was, krijg je er ook niet van.

Group Pilates classesWat je daarvoor nodig hebt is de begeleiding van een expert die het probleem echt begrijpt. Iemand die al zijn gehele loopbaan bezig is met het begrijpen van het gehele lichaam. Iemand die alles al eens heeft gezien- alle slechte gewoonten, alle misvattingen. Iemand die weet hoe je mensen de juiste kant op stuurt.

Je kent ongetwijfeld de waarde van dit soort expertise vanuit je eigen werk. Of je nu een jurist, een automonteur, een kok of een accountant bent, mensen komen naar je toe voor advies en begeleiding als het gaat om de wet, auto’s, eten of de boekhouding.

Een Pilates docent vindt de juiste ingangen om je zwakke punten aan te spreken en je weg te leiden van slechte eigenschappen die in de weg zitten. Het is veeleer een proces van onderzoeken en ontdekken, in plaats van forceren en pushen. Je moet aan het werk, maar je leert om dat op een slimmere manier te doen. En ja, je pusht jezelf soms, maar dan wel met geduld, focus en nieuwsgierigheid. De vraag “wat is er mogelijk” wordt niet beantwoord met “hoe sterk ben ik” maar met “ hoe functioneert mijn lichaam als geheel”. En dit is het enige proces dat krachtige, lenige spieren en een groter lichaamsbewustzijn creëert.

Dus voor het beantwoorden van de vraag “privé- of groepslessen?”, hangt het ervan af hoeveel geïndividualiseerde feedback je wilt en nodig hebt.

Een prive-les met een goede docent geeft je de garantie dat je constructief bezig zult zijn gedurende een geheel uur. Je zult geen kans hebben om te smokkelen. Het tempo is aan jou aangepast en veilig voor jou. Je docent leert jou, je lichaam, je doelen en je gewoonten kennen en is er voor je terwijl je vorderingen maakt. Je docent is tevens je mentor, sherpa, coach en supporter. Tijd en frequentie van de sessies plan je zoals het je uitkomt.

Aan het andere uiterste- een onpersoonlijke les in een grote groep in de sportschool-leer je gegarandeerd niet waar het bij Pilates om draait. Het zou een goede workout kunnen zijn, of een leuke sociale gelegenheid, maar tenzij je een geboren bewegings-expert bent, doe je de oefeningen waarschijnlijk fout.

Een les in een kleine groep zou een goed compromis kunnen zijn. Je hebt de sociale interactie, de energie van de groep en de routine. Een goede docent ziet veel en kan je precies de goede aanwijzingen geven zodat je op de juiste weg blijft. Goede Pilates studio’s bieden een verscheidenheid aan groepsgrootten aan.

Dan is er og de kwestie van geld. Expertise heeft een prijs, dat weten we allemaal. Dokters, psychologen, consultants, kappers- hun tijd dient gecompenseerd te worden, net als de tijd van de Pilates docent. Bij de groepslessen is zowel de prijs als de expertise van de docent gedeeld- je deelt de kosten maar ook de aandacht van de docent. Een prive-les is absoluut gezien duurder, maar zou relatief gezien efficienter kunnen zijn.

Als we ervan uitgaan dat de docent haar aandacht eerlijk over de leerlingen verdeelt, dan krijg je in termen van persoonlijke aandacht, 1 uur persoonlijke feedback voor 10 groepslessen. Dat kost je 120 euro voor een uur hands-on feedback. Je zou dus, voor wat persoonlijke aandacht betreft, beter een prive-les van een uur voor 63 euro kunnen doen. Maar natuurlijk krijg je wel meer “Pilates-uren” met groepslessen.

Je kunt altijd met de eigenaar van de studio of de docenten praten om hen om advies te vragen. Misschien zijn groepslessen prima voor jou. Misschien heb je een combinatie van prive- en groepslessen nodig. Misschien heb je echt prive-lessen nodig. Een goede studio heeft vele opties voor jouw wensen en budget: niet alleen prive- en groepslessen, maar ook lessen voor met zijn tweeen, drieen of vieren. Misschien heeft je studio ook gereduceerde tarieven voor prive-lessen met trainee-docenten of nieuwe docenten.

Denk na over je doelen, je tijd en je budget en vraag je af hoeveel je gezondheid en je welbevinden je waard is. En maak dan een serieuze en intelligente beslissing. De resultaten zullen het waard zijn.