In de vorige 3 blogs heb ik het gehad over de slechte gewoonte om het hoofd naar voren en beneden te trekken en de nekspieren aan te spannen tijdens het werken aan de computer. Nu ga ik de oplossingen bespreken.

Met de instructies die hier gegeven worden, kun je beginnen jezelf te trainen om je lichaam niet “op slot” te zetten als je onder druk staat of gefocust bent op een taak. In plaats daarvan kun je jezelf trainen om licht en open te blijven. Wie weet – verandert dat ook de manier waarop je over je werk denkt en zou het je ook kunnen helpen om in het algemeen opener te worden.

pulling-head-forward
(Sitting Tall with Alexander Technique)!

Oplossing 1: leer om de diepe spieren langs de ruggegraat te activeren, in plaats van de meer oppervlakkige nek- en schouderspieren. Dit vergt wat oefening en waarschijnlijk wat hulp van een expert. Je kunt beginnen met de lengte te “denken” in plaats van te “doen” en te bedenken dat de gehele oppervlakte van je rug, schouders en nek wijder kan worden en kan “ademen”, terwijl de dieper gelegen houdingsspieren hun werk doen. Zie je hoofd als lichtjes balancerend bovenop je
lange ruggegraat, terwijl de achterkant van je nek open en vrij is.

Oplossing 2: Oefen “gewoon zitten”. Veel mensen zitten meer dan 8 uur per dag. En gedurende die tijd zijn we altijd bezig met taken. Daardoor krijgen we nooit de kans om het zitten zelf eens gewoon te oefenen. Zit op een harde stoel zonder de leuning te gebruiken. Laat je gewicht naar de stoel zakken en gebruik je ademhaling om je bovenlichaam zijn volle omvang te laten innemen. Denk aan de lengte tussen de onderkant van je bekken en de bovenkant van je ruggegraat. Laat je nek vrij en merk op hoe de ruimte om je heen eruit ziet. Hoe meer je gewend bent om op een goede manier te zitten, hoe sneller je jezelf erop zult betrappen als je weer een kromme houding
aanneemt.

Oplossing 3: voeg beetje bij beetje prikkels toe. Als je een tijdje hebt geoefend om gewoon te zitten, voeg dan wat zachte prikkels toe. Til een arm op, beweeg je ruggegraat een beetje, drink een kop thee, luister naar muziek, voer een rustig gesprek met iemand (eventueel via je telefoon op de speaker). Als je reageert op de prikkel, behoud dan een bepaalde neutraliteit – houd je nek vrij en je hoofd gebalanceerd. Vervolgens kan je dan verder gaan met lezen, typen en uiteindelijk werken. Op deze manier kan je lichaam wennen aan de nieuwe psychofysieke ervaring van werken met vrijheid en openheid.

Oplossing 4: Experimenteer, speel en neem je tijd. Zie dit process als een spel – hoe kan ik mezelf toch de lengte laten behouden, in plaats van mijn ruggegraat in te korten. Hoe kan ik opmerken wat ik doe? Wat voor gedachten brengen lengte zonder stijfheid of spanning? Probeer om je gewoonten te lachen in plaats van er kritisch over te zijn. Neem je tijd- je houdingsgewoonten hebben zich jarenlang kunnen ontwikkelen en zullen niet in één dag veranderen. Met geduld en
oefening zul je langzaam beginnen te veranderen.

Zoals je begrijpt vragen deze oplossingen discipline en oefening. Maar het goede nieuws is dat het een leuk een leerzaam proces is. Een paar lessen met een Alexannder Techniek leraar kan het proces enorm versnellen, dus wacht niet te lang met het inroepen van hulp!

Terug naar de eerste post van deze series

Terug naar de vorige post van deze series