Waarom krijgen we nek en schouder spanning elke keer dat we achter de computer zitten?

Wist je dat je zenuwstelsel je hoofd naar beneden en naar voren trekt als je je concentreert? Ook je nek- en schouderspieren spannen zich aan. In feite gebeurt dit automatisch, elke keer dat je voor een lange dag aan de computer gaat zitten- tenzij je je verdiept in deze neiging.

Pulling-head-forward-1Geloof me niet direct op mijn woord. Je kunt dit namelijk zelf testen met behulp van de camera op je smartphone en een timer. Ga goed rechtop zitten en neem een getimede selfie van je zijaanzicht (gebruik een statief of zet je telefoon tegen wat boeken of iets dergelijks). Zet de timer op 2 minuten en begin dan te werken op je laptop. Schrijf een email, lees een artikel of doe iets anders wat al je aandacht opeist. Ga hiermee door totdat je de klik van de tweede snapshot hoort. De kans is groot dat je hoofd op een gespannen manier in de richting van je scherm wordt getrokken, ondanks je goede voornemens. En waarschijnlijk heb je het niet eens in de gaten
gehad.

Denk er eens over na hoe raar dit eigenlijk is. Er is geen speciale reden dat je hoofd naar het scherm getrokken zou moeten worden. Je nek wordt namelijk niet moe van gewoon rechtop zitten. Sterker nog, de spieren van je bovenrug moeten harder werken als je nek naar voren gaat. Het lijkt wel alsof je lichaam je ongemakkelijk wil laten voelen. Waarom doen we dit dus eigenlijk?

Niemand die het weet.

Wat we wel weten is dat deze gewoonte -lang achter de computer zitten met je hoofd naar voren leidt tot pijn in de nek, schouder en rug. En dat dit chronisch kan worden, net als een eeuwig aanwezige kromme houding.

In deel 2 van deze series, lees over de wetenschap van computer nek