Wij westerlingen hurken niet – we kunnen het niet of niet goed en we weten nauwelijks was het woord betekent.

Als we willen uitrusten, doen we dat op stoelen of banken. Deze slechte gewoonte heeft ons opgezadeld met onnatuurlijk korte kuit-, been- en lage rugspieren, en stijve enkel-, knie- en heupgewrichten. Mentaal gezien zijn we nu zo ver verwijderd van de hurkzit dat de meeste mensen denken dat “squatting” een moeilijke yoga-oefening is, of iets is voor gewichtheffers.

Maar eigenlijk is de hurkzit een natuurlijke rusthouding. Onze lichamen zijn ontworpen om een groot deel van de dag te hurken – precies zoals ons lichaam ook is ontworpen om te staan, te lopen, te rennen, of te liggen. Hurken is natuurlijk, en zowel kinderen als mensen uit minder stoel-verslaafde culturen zijn er goed in.
Maar hoe krijg je nu die verloren natuurlijke beweeglijkheid terug? Er zijn twee mogelijkheden. Allereerst zou je kunnen beginnen om rek- en strekoefeningen voor de verschillende gewrichten en spieren te doen. Ook zou je de hurkzit kunnen toevoegen aan je workout. De meeste mensen kiezen voor deze mogelijkheid, hoewel het veel moeite, toewijding en tijd kost. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat je een paar maanden lang, meerdere keren per dag moet stretchen om resultaten te boeken. Voor veel mensen is dit niet haalbaar, en ze geven op voordat de noodzakelijke flexibiliteit is bereikt. Bovendien, als je 40 uur per week zit, en maar een paar uur per week stretch of yoga oefeningen doet, dan heeft onze gewoonte om te zitten al gauw gewonnen.

De tweede mogelijkheid is om gewoon te beginnen met hurken. Deze optie ligt voor de hand, is eenvoudig, leuk en effectief. Ik heb het hier niet over “squatting exercises”. Ik heb het over het integreren van de hurkzit in je dagelijks leven- als je eet, leest, werkt of om gewoon even uit te rusten. Je werkt zo gedurende de dag aan je flexibiliteit, zonder erbij na te denken. De hurkzit wordt deel van je dagelijks leven, dus je lichaam zal als vanzelf de benodigde lenigheid en beweeglijkheid behouden. Je zult merken dat de hurkzit prettig is, en dus wordt hurken al gauw een gewoonte waar je niet meer mee wilt stoppen.

Maar er is wel een probleempje: de meeste westerlingen kunnen niet hurken. Een levenlang zitten op stoelen heeft het onmogelijk gemaakt om te hurken. En eigenlijk is er nog een tweede obstakel: we vinden het waarschijnlijk wat onwennig, of stom, om te hurken in een omgeving vol met stoelen, tafels en banken. Dit is echter niet echt een probleem: je zet je over je schaamte heen, of je hurkt alleen als er niemand in de buurt is. Je zult genoeg gelegenheden vinden om te oefenen. Begin met de hurkzit te integreren in je dagelijkse routine. Als je eenmaal gemakkelijk kunt hurken, vind je het waarschijnlijk ook niet meer erg om het te doen als er andere mensen bij zijn.

Dat we niet de benodigde lenigheid hebben om de hurken, is ook niet echt een probleem: je kunt beginnen met de semi-hurkhoudingen hieronder:

squatting-positions

De moeilijkste hurkzit voor westerlingen is de “free squat”, afgebeeld links bovenaan. Dit is de houding waar we naartoe willen werken. Begin gewoon met hurken over een laag voorwerp, zoals een emmer of een stapeltje boeken, en laat je achterste daarop rusten. Als je hier een beetje aan gewend bent, maakt dan telkens de stapel boeken een beetje kleiner. Je kunt ook hurken tegen de muur. Of als je op de computer werkt, kun je hurken met je rug tegen de leuning van de stoel. Verder kun je hurken met je hielen van de grond, of met één voet naar voren geplaatst. Je tenen worden in deze houdingen misschien snel moe, maar het zijn goede houdingen voor korte handelingen.

Je kunt de hurkzit toepassen op een aantal dagelijkse activiteiten- wat zou je ervan vinden om hurkend de was op te vouwen, een appel te eten, een boek te lezen, op de trein te wachten (onopvallend tegen een muur). Een vriend van mij zweert bij hurkend toiletgebruik (zie afbeelding hierboven), voor een betere stoelgang (Er bestaat eigenlijk een product hiervoor: www.squattypotty.com en wat wetenschappelijk onderzoek). En hurken tijdens computergebruik is goed voor je rug en je benen – het geeft je een goede stretch.
Probeer het eens. Het voelt goed. Het is één van de weinige stretches waar je niets voor hoeft te doen. Dat komt doordat het eigenlijk geen stretch is, maar een rustpositie. Je voelt je rug breder worden, je achilles en kuitspieren verlengen, en je heupgewrichten worden opener. Wees niet te fanatiek en stop met hurken als het niet aangenaam meer is. Je hebt alle tijd om eraan te wennen. Kies gewoon een half-hurkende houding en gebruik deze dagelijks. Ga langzamerhand naar een steeds diepere hurkhouding.

Begin voorzichtig als je last hebt van lage rugpijn. Probeer niet om je rug te rekken- duw jezelf niet in een stretch, dit kan gevaarlijk zijn. In plaats daarvan kun je lengte denken vanaf de onderkant van je billen en je rug ontspannen, op het moment dat de positie gemakkelijker gaat aanvoelen. Probeer te ontspannen in de positie, zonder te forceren. Als het niet goed voelt, dan ben je te ver gegaan.

Dat is alles. Je bent op weg om je natuurlijke beweeglijkheid terug te krijgen. Je hebt een rusthouding gevonden die natuurlijk is, goed voor je gewrichten en lage rug, en bovendien leuk en gezond.

Nog een paar radicale gedachten. Hoe zou het zijn als mensen opeens massaal zouden gaan hurken? Stel je het straatbeeld voor: mensen die hurken voor een café, of hurkend een praatje maken. Of mensen die hurken in een overvolle trein, of in de rij voor het theater? Voor een feestje zou je geen 20 stoelen meer nodig hebben, omdat je gasten allemaal zouden hurken. Of stel je collega’s voor op je werk; allemaal hurkend tijdens een vergadering of aan de computer. Zou de sfeer niet een beetje anders worden?

Hoe zou het zijn als kinderen mochten hurken op school? Of dat hurken zelfs zou worden gestimuleerd? Kinderen kunnen sowieso al heel goed hurken. Zou dit geen goede manier kunnen zijn om problemen met houding en aandacht te verbeteren? Zou je je kind niet liever sturen naar een plek waar ze verschillende zithoudingen kunnen uitproberen? Hoe zou het zijn als kinderen hun natuurlijke vermogen om te hurken nooit zouden verliezen, en het gewoon zouden blijven doen op de middelbare school, op de universiteit, en tijdens hun eerste baan?

Als je goed nadenkt over de hurkhouding, realiseer je je dat we iets belangrijks en fundamenteels hebben verloren. Het goede nieuws is dat het niet moeilijk is om de weg terug te vinden. We moeten gewoon beginnen met hurken.